Dependența de smartphone a împins un copil la un gest nebunesc

de: Alexandru Puiu
11 03. 2016

Nu este prima oară când cineva face ceva absurd de dragul unui telefon, dar gestul unui copil din China nu poate clasificat decât ca nebunesc, o manifestare de dependență cronică.

Au trecut doar câteva zile de când am aflat că un chinez și-a vândut fiica în vârstă de câteva zile pentru a-și lua un iPhone, iar o doamnă a sărit într-un lac înghețat, riscându-și viața, pentru a recupera telefonul scăpat în apă. Cu toate că acelea sunt doar câteva exemple, cel al unui copil din provincia Suzhou din China s-ar putea să fie cel mai nebunesc.

Dacă dependența de smartphone s-ar măsura în gesturi ce par imposibil de explicat, cu siguranță ar ieși pe primul loc un băiat în vârstă de 11 ani. Episodul a început cu o mustrare din partea tatălui care s-a săturat să-și vadă fiul cu telefonul în mână. În plus, consecințele manifestării de dependență era mult mai grave decât în mod obișnuit pentru că tănărul crea un exemplu prost pentru sora sa de doar 6 ani ce-i călca pe urme.

Inițial, părinții au făcut front comun împotriva tânărului, dar nu a trecut mult timp până când discuția în contradicatoriu s-a intensificat, iar mama băiatului a început să dea vina pe tătăl copilului pentru acel set de circumstanțe, urmând ca tânărul aflat în prima etapă a adolescenței să fie pedepsit pe termen lung.

Nu se potolise atmosfera însă, când, într-un acces de furie, tănărul a pus mâna pe un cuțit și, în fața părinților, și-a tăiat degetul arătător de la mâna stângă.

În teorie, gestul extrem ar fi fost menit să funcționeze ca o amenințare împotriva părinților pentru ce se poate întâmpla dacă îl lasă fără telefon. La scurt timp după eveniment, copilul a fost dus la spital, iar degetul a fost cusut înapoi, deși va mai trece o săptămână până vom afla dacă operația a fost un succes.

Cum era de așteptat, părinții au rămas marcați de gestul copilului și nu au știut cum să reacționeze. Cel mai bine ar fi să asociați astfel de manifestări cu o afecțiune psihică de dependență, chiar dacă obiectul dependenței este un telefon, în locul drogurilor sau al altui viciu.